Protikuřácký zákon

Narodil se prasopes, veselme se…

Naši zákonodárci, konkrétně Salát, opět ukázali, že jsou nám stejně platní jako mrtvýmu zimník. Senátem dnes prošla novela rádoby protikuřáckého zákona, která de facto nic nemění. Jejím klíčovým bodem měla být regulace kouření v restauracích. Poblitici to vyřešili velice šalamounsky. Rozhodnutí nechali na samotných provozovatelích, pouze jim uložili povinnost označit provozovnu nějakou nálepkou. Řešení hodné mistra. Nezměnilo se totiž vůbec nic. Provozovny už rozdělené byly. Drtivá většina restaurací v ČR je kuřácká. Mají sice nějakým způsobem oddělenou jídelnu, kde na stole chybí popelníky, nicméně toto oddělení je většinou symbolické – nějakou rádoby zdí, paravánem nebo třebas vertikálními žaluziemi. Čili, kouř může čile proudit mezi oběma částmi, kuřáckou i nekuřáckou. Nabízí se staré a pravdivé rčení o dělení bazénu na část smí se močit a nesmí se močit.

V praxi tedy novela zákona nezměnila vůbec nic. Možná se věci zhorší – je docela možné, že v některých provozech označených jako kuřácké přibudou popelníky i na stolech v jídelně.

Politici nám předvádějí skvělý doublethink a myšlenkové veletoče. Na jedné straně jsou restaurace vázány přísnými hygienickými normami ohledně jídla a kuchyně, na druhé straně nevadí oblak jedovatého plynu volně rozptýlený po celém podniku. Je správné, že zákon zakazuje podávat nevyhovující jídlo, ale nemělo by být stejným mechanismem regulováno i ovzduší?

V kontextu s regulací kouření v restauraci mají odpůrci plnou hubu demokracie a svobody. Ale hygienické limity na jídlo jim nevadí. Doublethink?

Zákon ve své současné podobě nic neřeší. Ve spoustě jiných, v tomto směru vyspělejších, států, je zákon podstatně tvrdší. Dokonce i Řecko a Turecko mají své zákazy.
Umím si představit spoustu víceméně kompromisních návrhů…
– zákaz kouření po dobu oběda, třebas mezi 10. a 15. hodinou
– kuřácká restaurace musí mít výkonnou vzduchotechniku schopnou vyčistit vzduch na určitou hodnotu stanovenou v zákoně – bez vzduchotechniky nesmí být kuřácká
– jídelna musí být stavebně oddělena od kuřáckého prostoru.
kompromisních návrhů může být i podstatně více. Není nutno striktně zakazovat.

Na jedné straně máme normy pro emise motorových vozidel, máme STK a měření emisí, auto musí mít zelenou známku. Na straně druhé vůbec neřešíme dopady kouření. Je to opravdu v pořádku?

Naši politici opět ukázali, že problémy neřeší, ale zametají pod koberec.

A na závěr mi dovolte výběrovku: best of demagogie
– lidi přestanou chodit do hospod a začnou chlastat doma na zahradě…
– kouřilo se už dříve, kouřilo se mnohem víc, kouřilo se v reklamě, ve filmech, u doktora… – jo, dříve se upalovaly čarodějnice, lidi chodili na záchod kam se jim zlíbilo, odpadky se vyhazovaly z okna a nestavěla se žádná infrastruktura, civilizace se holt vyvíjí a staré pořádky se nahrazují novými.
– nekuřáci si mohou houfně otevřít svoje nekuřácké podniky… – už to vidím, jak si já, člověk z oblasti IT bez zkušeností v oboru, otvírám nekuřáckou hospodu.
– nemusíte to čichat… jo, jasně. Nemusím dýchat vůbec.

5 thoughts on “Protikuřácký zákon

  1. No bohužel naši zákonodárci by zasloužili na pr**l, protože tohle je opravdu paskvil a ne zákon… jsem moc zvědavá, kolik hospod bude mít na dveřích nálepku nekuřácká…😦

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Log Out / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Log Out / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Log Out / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Log Out / Změnit )

Připojování k %s